Innovació

Adaptar-se al canvi d’època

gob1

En un any ple de reptes per la pandèmia, la innovació ha continuat vertebrant els nostres valors i ha impulsat el nostre progrés cap a la indústria del futur. Moltes petites i grans empreses ens vam posar en marxa per reconvertir-nos i per adaptar la nostra producció a les necessitats sanitàries del moment. 

La innovació és un dels nostres eixos estratègics que ens ha permès donar resposta immediata als desafiaments del 2020. És el pilar, junt amb el lideratge, la innovació i la sostenibilitat, que ens serveix de base per fabricar oportunitats de futur. 

 

Impulsar el coneixement tecnològic més sol·licitat i necessari

Unir les sinergies dels negocis actuals per donar una resposta social

Formar aliances estratègiques que atreguin i consolidin talent

Davant de la incertesa de la lluita contra el coronavirus, des del Consorci de la Zona Franca de Barcelona vam respondre amb innovació. 

3D Incubator

Tecnologia 3D per ajudar a respirar

La ràpida expansió del coronavirus va provocar molta escassetat de material mèdic, sobretot de respiradors. Per augmentar la capacitat dels nostres hospitals, des del Consorci i el centre tecnològic Leitat, entre altres entitats, vam desenvolupar un respirador de campanya a partir de la impressió 3D: el Respirador Leitat 1.3.

gob1

L’equip de la factoria 3D Incubator va impulsar un hub publicoprivat que facilités la producció de respiradors i donés suport als hospitals i unitats de cures intensives (UCI) en un moment en què estaven saturats.

Dissenyat per l'enginyer Magí Galindo. 1r respirador de campanya (industrialitzable a gran escala). Validat mèdicament pel doctor Lluís Blanch, director d'Innovació de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Fabricació en 3 setmanas (temps rècord d'aprovació por l'Agència Espanyola del Medicament). Imprès amb tecnología 3D HP Multi Jet Fusion.

 

Aquest respirador fou objecte de proves clíniques en tres hospitals de la xarxa catalana: l’Hospital Parc Taulí, l’Hospital General de Granollers i l’Hospital del Mar. Després d’accedir a l’homologació mèdica, es va instal·lar en 25 hospitals comarcals que no disposaven de respiradors. Es van fabricar 400 respiradors que actualment es troben a la xarxa de l’ICS. 

gob1

Des del centre tecnològic Leitat volien simplificar el disseny del respirador perquè fos el més reproductible possible sense deixar de ser un producte mèdic robust, d’utilitat i de poca complexitat per produir-lo i acoblar-lo. El resultat és que aquest tipus de respirador permet assolir-ne una producció diària de 50 unitats, a un cost 10 vegades inferior al d’un respirador convencional.

gob1

A més, també es van desenvolupar uns bifurcadors MULTIVENT, produïts amb tecnologia 3D. Una peça impresa que permetia utilitzar un únic equip de respiració assistida per a més d’un pacient amb problemes respiratoris. Una estratègia per maximitzar el rendiment dels respiradors tot mantenint el correcte funcionament i ús de l’equip. 

Durant la pandèmia, les empreses que formen part de la 3D Incubator es van abocar —oferint el seu equip i els seus serveis— en l’ajuda a través de serveis de disseny i impressió de tubs i adaptadors per a respiradors. També es van oferir mascaretes fetes amb materials biocompatibles, connectors i recanvis per a equips de respiració assistida o equips EPI de protecció. 

Superant totes les barreres

gob1

La factoria 3D Incubator s’ha convertit en un centre de referència de la indústria 4.0. En un any marcat per l’impacte de la pandèmia, la seva activitat no només no n’ha sortit perjudicada, sinó que fins i tot s’ha ampliat. 

Per donar resposta a l’increment de la demanda d’espais, les instal·lacions han passat de 600 a 1.000 metres quadrats per incorporar nous equips d’escaneig, impressió i postprocessament de peces. 

“En un any marcat per la incertesa global, la 3D Incubator ha estat un exemple del tipus d’activitat que liderarà la nova economia.”
Pere Navarro

Vam habilitar la bústia de correu proposals@dfactorybcn.org perquè els emprenedors o empreses ens poguessin enviar els seus projectes. Va ser una via per recollir totes les idees vinculades al desenvolupament d’aplicacions 3D en la lluita contra la COVID-19. 

De totes les propostes rebudes, es tractava de seleccionar les més innovadores per portar-les a terme als laboratoris de la incubadora, sota la supervisió i assessorament de l’equip tècnic de la 3D Incubator. Vam rebre més de 1.000 propostes per ajudar el sector sanitari durant la pandèmia.

Així, la 3D Incubator va incubar 55 projectes durant els seus dos primers anys de vida, amb els quals ha generat més de 50 llocs de treball des de 2019. Ha superat amb escreix les expectatives inicials, que preveien assolir els 100 projectes durant els cinc primers anys d’existència. 

300

sol·licituds de start-ups

79%

d'origen nacional

21%

d'origen internacional

850

empreses l’han visitada en els seus dos anys de funcionament

Amb la declaració de l’estat d’alarma, l’ecosistema creat al si de la 3D Incubator va permetre desenvolupar sinergies entre les empreses incubades. En un temps rècord es va donar lloc a múltiples iniciatives vinculades al disseny i desenvolupament de components per afavorir la protecció dels sanitaris. 

3

modalitats d'incubació

Oficina pròpia

Incubació virtual

Zona de cotreball

DFactory Barcelona

El futur de l'indústria 4.0

gob1
Unitats mixtes d'investigació Espais d'incubació Laboratoris amb l'última tecnologia 4.0 Àrees comunes i zones de restauració

La gran aposta digital del Consorci de la Zona Franca és el DFactory Barcelona, el hub definitiu de la revolució digital, per atreure talent, tecnologies d’última generació i empreses que fomentin i desenvolupin la indústria 4.0, i d’aquesta manera atreure i retenir el talent, sobretot dels joves. El 2021 obrirà les seves portes amb l’objectiu de convertir-se en el referent del sud d’Europa en tecnologies digitals.

 

17.000 m2
100.000 m2
gob1

La seva posada en funcionament suposarà la creació de 1.500 llocs de treball directes i 5.000 d’indirectes. Serà una seu arquitectònica molt diferent dels espais que coneixem al Consorci. Un espai únic, destinat a la creació de la Comunitat 4.0.

Recursos prioritaris en la primera fase

Impressió 3D

Intel·ligència artificial

Robòtica

Ciberseguritat

Sensòrica

Manufactura avançada

Un edifici col·laboratiu, sostenible i accessible adaptat a l’excepcionalitat dels continguts: les empreses i les tecnologies més innovadores, que conviuran i treballaran per i per al desenvolupament i la creació de nous productes d’acord amb les últimes tendències. El nou espai de la Zona Franca oferirà els recursos tecnològics més innovadors perquè les empreses puguin desenvolupar els seus projectes disruptius.

Aliances nacionals

Aliances internacionals

• PIMEC
• AMEC
• Clusters.cat
• Pier 1 Imports
• Mobile World Capital Barcelona
• Digital Innovation Hub
• Cecot
• UAB
• Foment del Treball Nacional
• UB

• I4MS
• MassChallenge
• Station F
• AMable
• Newlab
• Startup Europe Awards
• Cube Berlin
• Digital Innovation Hubs

gob1

Aquesta seu, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, fomentarà la creació d’un ecosistema d’atracció del talent, la tecnologia i les inversions. Tots, en un espai únic que acull les empreses més innovadores amb els projectes tecnològics més avantguardistes. En definitiva, els protagonistes de la revolució 4.0.

Projecte Correus

Rejovenint Ciutat Vella

gob1

Junt amb l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa pública Correus, el Consorci participarà en la transformació dels edificis centrals de Correus de la plaça Antonio López i el carrer Àngel Baixeras. Una iniciativa que revitalitzarà l’activitat empresarial i social de Ciutat Vella. 

 

Reactivar l’economia del centre de Barcelona i oferir perspectives de futur als seus joves no havia estat mai tan important. Per això, aquest projecte de Correus servirà per generar 1.500 llocs de treball directes. 150 companyies i empreses emergents es podran instal·lar en aquest escenari, habilitat perquè 2.000-2.500 persones el facin servir diàriament. 

 

30.000 m2

al centre de la ciutat

 

Incubadora d’empreses

Oficina d’emprenedoria

Formació

Investigació

Economia digital i verda

Espais cívics i culturals

Amb aquest projecte seguim impulsant iniciatives que facin avançar la transició de Barcelona cap a una economia sostenible i de proximitat.

Digitalitzar ens protegeix

El CZFB també avança cap a aquest fi, desenvolupant els projectes de:

  • Renovació de la certificació ISO 27001
  • Per novè any consecutiu, ens hem certificat en aquesta norma, que garanteix la seguretat dels nostres actius d’informació.

 

  • Implantació de signatura digital
  • Hem automatitzat els nostres circuits interns i de contractació amb eines de signatura digital, optimitzant processos i la nostra política de paper zero.

 

  • Implantació de la telefonia IP
  • Ens ha permès millorar la comunicació interna i afavorir el teletreball.

 

Les noves tecnologies ens han permès implantar el teletreball, fer-lo més segur i garantir la integritat de les nostres dades. En definitiva, optimitzar els nostres processos per fer-los més sostenibles i dinamitzar els fluxos de treball.