Congrés mundial
Zones Franques
5è CONGRÉS MUNDIAL DE ZONES FRANQUES – AICE 2019
Del 26 al 28 de juny, Barcelona va ser la capital mundial del comerç internacional i de la logística amb la celebració del 5è Congrés Mundial de Zones Franques, conegut com a Annual International Conference and Exhibition (AICE 2019), i organitzat per la World Free Zones Organization (World FZO) amb el suport de la Zona Franca.
“Un motiu perquèBarcelona brilléscom en les gransocasion”
Pere Navarro
L’esdeveniment, que va reunir centenars de líders de les principals zones franques mundials i els responsables en la presa de decisions del comerç internacional, va tractar el canvi de paradigma que la globalització i la digitalització estan provocant en els processos productius i comercials de tot el món.
PRIMER CONGRÉS MUNDIAL DE ZONES FRANQUES CELEBRAT A EUROPA
Amb seu al Palau de Congressos de Fira de Barcelona, aquesta primera edició europea del Congrés Mundial de Zones Franques va ser inaugurat per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí i el president de la World FZO, Mohammed Alzarooni.
Totes les autoritats van destacar la importància que Barcelona acollís un esdeveniment d’aquestes característiques, relacionat amb un sector econòmic molt rellevant, el de les zones franques, que genera un terç del comerç internacional i aporta aproximadament 70 milions de llocs de treball en tot el món.
El CONGRÉS DEL LIDERATGE I LA INNOVACIÓ
Després d’una primera jornada dedicada a seminaris de lideratge, amb la participació d’alts executius de les zones franques mundials, els dos dies posteriors es van celebrar diverses sessions de debat amb experts internacionals del sector procedents de l’àmbit professional i acadèmic. Amb el lema «Free Zone 4.0 Meets Economy 4.0», es va tractar la logística 4.0, l’e-commerce 4.0, l’e-learning 4.0, el data 4.0, la transparència 4.0 i l’economia 4.0.
Entre els ponents, cal destacar la presència de Joan Clos (exalcalde de Barcelona i exdirector executiu del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans), Cristina Gallach (alta comissionada per a l’Agenda 2030 de l’ONU a Espanya), Erik Autor (president de l’Associació de Zones Franques d’Estats Units), Eesa Bastaki (president de la Universitat de Dubai) o Juan Pablo Rivera (president de la Zona Franca de Bogotà).
El congrés ha significat una clara defensa de la transformació progressiva de les zones franques en hubs innovadores davant la globalització i la digitalització del comerç internacional. La idea que més van repetir els agents del sector va ser que les zones franques fomenten l’activitat econòmica en els seus territoris i evolucionen més enllà del seu paper tradicional com a entorns d’importació i exportació no sotmesos als aranzels duaners.
A més, es va expressar amb rotunditat que les zones franques i la resta d’àrees industrials també han de comprometre’s amb la sostenibilitat del planeta i integrar-se cada vegada més en les ciutats a través d’una urbanització més humana i ecològica.